Meteen naar de inhoud

Historiek

De 1ste Waregemse Gordel vond plaats op zondag 14 juli 2002. Het was de hele dag zwaarbewolkt maar droog, amper 20 graden. Tot de verbazing van de organisatoren waren er 1600 deelnemers op deze eersteling. In de vooravond was er een optreden van The Barking Battlesnakes en Big Boy Frankie. Het goede doel Levenslijn ontving een cheque van 2000 euro.

“We doen mee !” Het was een opmerking die ik vaak hoorde vóór het begin van de 2de editie op zondag 12 juli 2003. Ik kreeg die zin zo vaak te horen dat beelden van een onoverzichtelijke toeloop mij angst inboezemden. Dankzij de goede voorbereiding en inzet van vele vrijwilligers werd het gezellig druk op de Markt. Maar liefst 2800 deelnemers konden in een stralend zomerzonnetje genieten van La Cuenta, toen een van de beste coverbands in Vlaanderen. Het goede doel, Kom op tegen Kanker, ontvangt 5000 euro.

Op de Vlaamse Feestdag zondag 11 juli 2004 vond de 3de editie plaats. Dankzij de steun van de cultuurdienst van stad Waregem slaagt de organisatie erin om Bart Van Den Bossche uit te nodigen. Er is tevens een live uitzending van Streekradio RFW vanop de Markt. Het weer is gematigd zomers en dit resulteert in 2000 deelnemers. Vigin vzw (Visueel Gehandicapten Integreren) ontvangt 4000 euro.

De 4de Waregemse Gordel vond plaats op zondag 10 juli 2005. Onder ideale weersomstandigheden mag de organisatie een recordaantal deelnemers verwelkomen. Maar liefst 3100 sportievelingen vinden de weg naar de Markt. Coverband Backline speelt de pannen van het dak. Dankzij de recordopkomst mag het goede doel van 2005 Veloods maar liefst 7000 euro in ontvangst nemen. Niets dan blije gezichten dus, zowel bij deelnemers als organisatie !

De Waregemse Gordel is op korte tijd een begrip geworden voor de recreatieve fietser in de regio. Met 3100 deelnemers op de 4de editie, wordt reikhalzend uitgekeken naar de 5de editie op zondag 9 juli 2006. Het succesconcept blijft ongewijzigd: 4 recreatieve fietstochten (15, 30, 50 en 80 km) met vrije start op de Markt van Waregem vanaf 7.30 uur.
2400 sportievelingen vonden de weg naar de inschrijvingstafel en konden in de vooravond genieten van een live-optreden van Pop and het City. Het goede doel van dat jaar, Een hart voor West-Vlaanderen, mocht een cheque van 6000 euro in ontvangst nemen. Leuke anekdote bij de overhandiging in het Provinciaal Hof op de Markt in Brugge: tijdens een gesprek met toenmalig gouverneur Paul Breyne zie hij “Eigenaardig dat de keunink hier nog niet is…”. Ik dacht: “Amai, dat zelfs de koning hierbij uitgenodigd werd !” Bleek het de zaakvoerder van ramen en deuren Deceuninck uit Hooglede te zijn…

De 6de Waregemse Gordel op zondag 8 juli 2007 zal voor eeuwig geboekstaafd staan als de Tour-editie (2 dagen erna ging de 3de rit van de Ronde van Frankrijk van start aan Waregem Expo met aankomst in Compiègne). Voor de gelegenheid droeg elk Gordelrit de naam van een Waregemse ex-tourwinnaar als eerbetoon. Er werd nipt een nieuw deelnemersrecord gebroken: 3200 deelnemers. La Cuenta mocht hun optreden uit 2003 nog eens overdoen. Children in India, het goede doel waarvoor vrijwilligers Jacques Coorevits en Christine Pauwels zich volledig inzetten, kreeg maar liefst 8000 euro bij op hun rekening.

Na 6 succesvolle edities was het tijd voor wat vernieuwing: op zondag 13 juli 2008 ging de 7de editie door met 2 wandeltochten als extra. Ook werden samenwerkingen op poten gezet met 10 000 stappen en VDK Spaarbank. De vernieuwing wierp zijn vruchten af: we klokten af op een nieuw deelnemersrecord: 3300 deelnemers ! Zelfs 1 Amerikaan vond de weg naar de 5de stad van West-Vlaanderen ! Onder een stralende zomerzon met ideale temperaturen konden de deelnemers genieten van een optreden van Blue Dawn, in de hoop om een mooie tombolaprijs te scoren. National Burn Camp, het goede doel van 2008, ontving later een cheque van 8 000 euro.

De 8ste editie vond plaats op zondag 12 juli 2009. We startten met regen, pas in de namiddag kwam de zon erdoor ! Er werd een wandeltocht extra voorzien, deelnemers hadden de keuze uit 4 fiets- en 3 wandeltochten. Na de recordopkomst het jaar ervoor, moest de organisatie nu tevreden zijn met 2000 deelnemers. Het optreden op de Markt werd verzorgd door coverband Crystal Moon. Voedselverdeelpunt ’t Kelderke uit Waregem, het goede doel van 2009, ontving 5000 euro.

Op de Vlaamse Feestdag, zondag 11 juli 2010, vond de 9de editie plaats. Het was zomers warm, eigenlijk té warm. 2600 deelnemers passeerden de inschrijvingstafel op de Markt. In de vooravond konden ze genieten van een Nederlandstalig optreden van de Vlaamse covergroep De Kemels, in samenwerking met de cultuurdienst van Stad Waregem. De opbrengst van deze editie ging naar Hart voor Jongeren, die groepsreizen inrichten voor jongeren met een beperking. Een cheque van 5000 euro ging hun richting uit.

De 10de feesteditie vond plaats op… zondag 10 juli 2011. En 10 stond de hele Gordelperiode centraal: i.s.m. met zwembad De Treffer (dat in 2011 ook 10 kaarsjes uitblies), kreeg iedereen die een 10-beurtenzwemkaart kocht, een Gordelkaart erbij. Jarig op 10 juli ? Nog een cadeautje erbij ! En tijdens de tombola werden nog eens 10 10-beurtenzwemkaarten verloot.
Onder zomerse weersomstandigheden kon deze editie niet meer stuk. Het gekende succesrecept bleef behouden. De organisatie klokte deze feesteditie af met 3030 deelnemers. Het muziekoptreden werd verzorgd door coverband Low Budget uit Lauwe, voorzitter Rik zorgde voor verbazing bij publiek en zijn eigen bestuur door op het podium Het is een nacht van Guus Meeuwis en Vagant mee te zingen ! De centen waren voor Auxilia vzw, een vrijwilligersorganisatie die minderbedeelden de kans geeft om les te volgen. Tijdens het jaarlijkse bedankingsfeestje voor de meer dan 80 vrijwilligers ontvingen ze de cheque van 6000 euro.

De Waregemse Gordel is een blijvertje op de 2de zondag van juli. B-There zorgde voor een nieuwe lay-out vanaf de 11de editie op zondag 8 juli 2012. 4 fietstochten en 3 wandelingen voor een schappelijke prijs, dat is en blijft het doel. Het weer wilde echter niet mee: vooral in de voormiddag werden de deelnemers geplaagd met fikse regenbuien. In de vooravond kwamen dan wel opklaringen, maar toen was het kalf helaas verdronken. Het deelnemersaantal is dan ook bedroevend laag: net geen 1800. Het muziekoptreden werd verzorgd door Travellin’ Combies. Voor de eerste maal worden 2 goede doelen gekozen: Avond van het Hart en Make-A-Wish. Beide goede doelen ontvingen 1500 euro.

Op zondag 14 juli 2013 ging de 12de editie door in ideale weersomstandigheden. Nieuw is dat Aktivia-leden (de oude benaming van Wandelsport Vlaanderen) korting krijgen bij inschrijving. Op het einde van de dag klokte de organisatie af op maar liefst 3200 deelnemers, dankzij het mooie weer. Het was dan ook een gezellige drukte op de Markt voor het optreden van de Waregemse groep Band 89. De opbrengst van deze succesvolle editie werd verdeeld over 3 goede doelen: de Ziekenhuisclowns krijgen 3000 euro, voedselverdeelpunt ’t Kelderke en vzw Oigo (Opgeven is Geen Optie) krijgen elk 1000 euro.

De ganse week werden buien voorspeld op zondag 13 juli 2014 en de voorspelling bleek dan nog te kloppen ook. Tot de middag bleef het nagenoeg droog op de Markt, met soms een schuchtere poging van de zon om door te breken. De eerste felle buien kwamen opzetten net na de middag, voldoende om de twijfelende fietser thuis te laten.
Dankzij de wandelingen werd uiteindelijk afgeklokt op een kleine 1 700 deelnemers. Eén op vier deelnemers koos voor een wandeling, een onverhoopt succes. Onze 13de gelukseditie op de 13de juli viel bijna letterlijk in het water, want de bandleden van De Pilsjaars zagen het niet zitten om op te treden op een half ondergelopen podium. De korte buien hebben inderdaad voor wat miserie gezorgd, maar de opklaringen na 16 uur leidden ertoe dat het Gordelterras nog goed bevolkt werd. De 200 geluksballetjes die uitgegooid werden vanop de hoogtewerker van Gunco, zorgden voor een enthousiaste menigte.
Op vrijdag 12 september werd de cheque overhandigd aan de voorzitter van vzw Children in India. De organisatie voorzag 3500 euro voor het goede doel.  Later dat jaar zal vzw Waregemse Gordel zich aansluiten bij wandelfederatie Aktivia (de vroegere benaming van Wandelsport Vlaanderen).

Na de natgeregende 13de editie het jaar ervoor, hoopte de organisatie op betere weersomstandigheden op zondag 12 juli 2015. De 14de editie kon al ieder geval op droog weer rekenen, de vele wolken moest iedereen er noodgedwongen bij nemen. Het optreden werd in 2014 geannuleerd wegens een half ondergelopen podium, dat bracht nieuwe ideeën op. DJ Stompie gaf het beste van zichzelf tussen 16 en 18 uur. Er werd zelfs een dansje gewaagd vóór het podium ! Nog een nieuwigheid: het aantal wandelingen steeg van 3 naar 4 afstanden. Op het einde van de dag waren 2200 deelnemers aan de inschrijvingstafel gepasseerd. Zij zorgden voor een cheque van 5000 euro voor Ouders van Verongelukte Kinderen.

Weinig veranderingen voor de 15de editie op zondag 10 juli 2016. Het weer was zomers warm dus rekende de organisatie op een zeer mooie opkomst. Het jaarlijkse concept bleek wat te vervelen, want slechts 2200 deelnemers (identiek als het jaar ervoor) kwamen opdagen. Het feit dat er veel activiteiten waren, waarvoor de mensen zich graag en ver verplaatsen, speelde mee. Het bestuur was en is nog steeds van oordeel dat kwaliteit boven kwantiteit primeert. Het goede doel van dit jaar, de Borstkliniek van Waregem, ontving in september 5000 euro.

Een gloednieuwe huisstijl en een wijziging van startplaats, dat waren de grootste veranderingen bij aanvang van de 16de editie op zondag 9 juli 2017. Het logo, de huisstijl en alle bijhorende toepassingen zijn van de hand van Judie Verhelst. Zij studeerde grafische en digitale media aan de Arteveldehogeschool. Deze huisstijl werd ontworpen in functie van haar bachelorproef.
Na 15 jaren op de Markt van Waregem, verhuisde het Gordelcircus op de 2de zondag van juli naar het Boekenplein, op het nieuwe stadsdeel Zuidboulevard. Een uitstekende keuze: een mooi afgesloten plein, knus en gezellig, geen gezeul met parkeerverbodsborden en voldoende tijd om alles klaar te zetten.
De Waregemse Gordel nieuwe stijl ging door onder zonnige omstandigheden. Ruim 2200 deelnemers vonden de weg naar de nieuwe startplaats. Uit pure gewoonte stonden velen nog ’s morgens op een leeg Marktplein, gelukkig is het Boekenplein amper 400 meter verder. De laatste jaren bleef het aantal deelnemers stabiel tussen 2000 en 2500 deelnemers. Dit blijft beheersbaar voor de organisatie en zo kan de kwaliteit van het evenement gewaarborgd blijven. DJ Stompie mocht deze editie afsluiten. In september werd een cheque van 5000 euro overhandigd aan vzw Ten Anker uit Waregem. Ook Beau De Dapper ging met een leuke prijs aan de haal, omdat haar verzonnen naam GORBIE (de Gordelmascotte) de populairste naam bleek onder een poll bij de medewerkers.

Met Gorbie vlogen we naar de 17de editie op zondag 8 juli 2018. De weersomstandigheden waren ideaal. De organisatie kan op een trouw aantal deelnemers rekenen. Op het einde van de dag zaten 2000 deelnameformulieren in de tombolabak. DJ Stompie gaf terug het beste van zichzelf en liet de zomerse beats over het Boekenplein klinken ! Op het bedankingsetentje voor de vrijwilligers in september werd een cheque van 5000 euro geschonken aan het medisch centrum Notre Dame de la Providence in Ligmwaarè in Burkina Faso. Gynaecoloog Jan Claeys uit Waregem is voorzitter van die vzw.

De 18de editie op zondag 14 juli 2019 was een bijna exacte kopie van de edities ervoor. Het weer was, afgezien van een enkele bui ’s voormiddags, gematigd zomers. Gelukkig maar, want nog geen 14 dagen erna beleefde Waregem de warmste dag ooit, met méér dan 40° C in de schaduw !
Onze huismascotte Gorbie vloog de hele promotiecampagne en op de Gordeldag zélf mee ! Deelnemende kinderen konden hem zoeken langs het parcours en een leuke prijs winnen. 2200 deelnemers brachten 6000 euro op voor vzw Oigo (Opgeven is Geen Optie). De vereniging heeft tot doel een daadwerkelijke bijdrage te leveren in de strijd tegen kanker en dit met alle nodige middelen en alle nodige initiatieven. In Waregem is een zeer gedreven werkgroep actief.

Het coronavirus zorgde ervoor dat de 19de Waregemse Gordel – gepland op zondag 12 juli 2020 – niet kon doorgaan. Tenminste, niet zoals de deelnemers het gewend waren.  Het bestuur wou de trouwe deelnemers wel verwennen met een alternatieve corona-editie, gespreid over 12 dagen. Van 1 tot 12 juli kon u deelnemen aan de uitgepijlde fietstocht van 30 km en/of de uitgepijlde wandeltocht van 6 km. Individueel, in uw bubbel,… In ieder geval: volgens de geldende coronamaatregelen !  Echter, zonder versnapering of drankje onderweg.  Iedere deelnemer kon op zoek naar de letters die Gorbie onderweg toonde, waarmee een woord kon gevormd worden. Maar liefst 700 personen staken hun deelnameformulier in de tijdelijke brievenbus die opgesteld stond op het Boekenplein.
Het is opvallend dat de wandeling goed scoorde. “Voor één keer was het mindere weer (regen en veel wind) in de week ervoor een goede zaak. De zomerse zondag en laatste dag was goed voor 1 derde van alle deelnemers, waarvan meerderen zelfs beide tochten afgehaspeld hebben.”

Na de annulatie van het evenement in 2020, zal er ook in 2021 geen Waregemse Gordel zijn. Wie veronderstelt dat de Waregemse Gordel ooit nog terugkomt, zal bedrogen uitkomen. De 18de editie (op zondag 14 juli 2019) was dan ook meteen de laatste.
“Ik was sowieso van plan om de fiets- en wandeldag in schoonheid te eindigen met de 20ste editie, wat normaal deze zomer zou geweest zijn,” aldus voorzitter van de gelijknamige vzw Rik Verhaeghe. “Helaas heeft het coronavirus er anders over beslist. Gesterkt door het succes van de corona-editie in 2020, , hebben we binnen ons bestuur beslist om meerdere kleine (al dan niet meerdaagse) evenementjes te organiseren.”
De vzw Waregemse Gordel wordt niet opgedoekt. Zo blijft de wandelclub zeker bestaan en kan je dit jaar extra voordelig aansluiten.  De kennis en materialen worden aangeboden aan plaatselijke verenigingen. ITevens zal de vzw Waregemse Gordel meerdere, aldanniet meerdaagse, creatieve, sportieve en recreatieve manifestaties organiseren. Op die manier willen wij tegemoet komen aan de sociale en culturele behoeften van de inwoners van onze mooie stad.

Hier kun je het archief van de afgelopen jaren bekijken. 

JaartalGoede doelAantal deelnemersBedrag  
2002 Levenslijn1600 2500foto’sroutes
2003 Kom op tegen Kanker28005000foto’sroutes
2004Vigin20004000foto’sroutes
2005Veloods31007000foto’sroutes
2006Hart voor West-Vlaanderen24006000foto’sroutes
2007Children in India32008000foto’sroutes
2008National Burn Camp33008000foto’sroutes
2009’t Kelderke20005000foto’sroutes
2010Hart voor Jongeren26005000foto’sroutes
2011Auxilia30306000foto’sroutes
2012Avond van het Hart
Make-a-Wish
17953000foto’sroutes
2013vzw Ziekenhuisclowns
’t Kelderke
vzw Oigo
32005000foto’sroutes
2014Children in India17003500foto’sroutes
2015Ouders van Verongelukte kinderen22005000foto’sroutes
2016Borstkliniek Waregem22005000foto’sroutes
2017vzw Ten Anker 2220 5000foto’sroutes
2018Medisch centrum Notre Dame de la Providence (Burkina Faso)20005000foto’sroutes
2019vzw Oigo22006000foto’sroutes
2020geannuleerd wegens coronavirus / alternatieve editie (1 fiets- en 1 wandeltocht van 1 tot 12 juli) / 

Foto’s en routes komen periodiek online